12 najboljših knjig s področja fitnesa in prehrane

Če si navdušenec nad fitnesom ali strokovnjak za to področje, ki se rad izobražuje in izpopolnjuje svoje znanje, da bi zase ali za svoje stranke priskrbel vrhunske rezultate, potem gotovo rad bereš – tako kot jaz. Redno branje in izobraževanje dojemam kot del svoje službe ter ju umeščam v svoj urnik tako kot treninge s strankami ali sestavljanje njihovih programov treningov in prehrane. In ker si želim, da dobiš najboljše informacije tudi ti, je spodaj predstavljenih 12 najboljših knjig s področja fitnesa in prehrane, ki so zaradi kakovostne vsebine name naredile največji vtis. Pomagale so mi bolje trenirati sebe in druge, zakaj ne bi tudi tebi. Knjige niso razvrščene po pomembnosti, ampak so v naključnem vrstnem redu. Zadnja je sicer najbolj posebna in izstopajoča.

New Functional Training for Sports; Michael Boyle

Gre za vrhunsko delo svetovno znanega kondicijskega trenerja Michaela Boyla. V njem lahko izveš, kaj in kako je zares treba trenirati, da se izogneš poškodbam in odpraviš nepravilnosti ter bolečine.
Poudarjeno je, zakaj so enonožne in enoročne vaje tako pomembne, kako delati vaje za trup brez nevarnosti za bolečine v križu, zakaj in kdaj se raztezati, zakaj je valjčkanje tako pomembno ipd. Poleg vaj, predstavljenih v knjigi, je dodana še povezava na posnetke, kjer se lahko lažje naučiš pravilne izvedbe.

Strength Training for Fat Loss; Nick Tumminello (za ženske)

Če si ženska in zares zainteresirana za učinkovito izgubljanje maščobe, boš tukaj našla sistem zase. Tumminello, ki je eden najbolj priznanih trenerjev, je v to knjigo vključil ogromno vaj, s katerimi tvoj trening ne bo dolgočasen niti za trenutek. Treningi so primerni za izvajanje doma ali v fitnesu.

Strong Curves: A Woman’s Guide to Building a Better Butt and Body; Bret Contreras and Kellie Davis (za ženske)

Bret Contreras, znan tudi kot »glute guy«, strokovnjak za zadnjico, je v tej knjigi opisal, kako trenirati, da dosežeš popularno okroglo zadnjico, ki je, mimogrede, odraz funkcionalnega telesa. Napisana je v razumljivem jeziku in ti lahko pomaga zgraditi močno ter zavidanja vredno zadnjico.

Men’s Health Power Training: Build Bigger, Stronger Muscles with through Performance-based Conditioning; Robert dos Remedios

Če si moški brez poškodb, z močno voljo do treniranja in si želiš »športnih« treningov in ne tistih klasičnih, »bodibilderskih«, je ta knjiga zate. Pred nekaj leti sem sam treniral prav po tej knjigi in se počutil odlično. Ogromno vaj za eksplozivnost, moč in zanimiv program.

The New Rules of Lifting for Women: Lift Like a Man, Look like a Goddess; Lou Schuler, Cassandra Forsythe and Alwyn Cosgrove (za ženske)

Ko govorimo o treningih za ženske, ta knjiga ena od osnov pri sestavljanju naših programov treningov. Čeprav je od izdaje minilo že več kot 10 let, je še vedno zelo aktualna. Lahko in zanimivo branje. S pomočjo te knjige sem napisal svojo najbolj brano objavo Nova pravila hujšanja za ženske, ki jo je videlo več kot 50.000 ljudi in je med drugim dokaz, kako zelo je ta knjiga kakovostna.

Never Let Go: A Philosophy of Lifting, Living and Learning; Dan John

Če si človek, ki ima rad tudi malo filozofije, je ta knjiga zate. Veliko praktičnih izkušenj, mnogo kritičnega razmišljanja in tudi nekaj smeha je v tej knjigi. Morda te v prvi vrsti ne bo toliko naučila, kako pravilno izvajati vaje, ampak te bo podučila, kako se obnašati do fitnesa in svojega telesa.

DVRT Ultimate Sandbag Training System; Josh Henkin

Ko sem odložil to knjigo, sem poklical snemalca, s katerim smo nato posneli večino vaj našega programa treningov. Vaje v knjigi so bile tako nove, inovativne in učinkovite, da si ta knjiga zasluži mesto na tem seznamu.

Arm Size & Strength: The Ultimate Guide; Charles Poliquin

Če si želiš roke, ki jih bodo vsi občudovali, morda prav tukaj najdeš pravi program zase. Charles Poliquin je eno izmed bolj znanih imen v svetu fitnesa in treninga za moč. Pravzaprav je aktiven že toliko časa, da so že moji starejši trenerski kolegi redno brali njegove članke.

Fat Loss Happens on Monday: Habit-Based Diet & Workout Hacks; Josh Hillis and Dan John

Ko govorimo o dolgoročnem, zdravem hujšanju, je ta knjiga tempelj. Ne govori o dietah in superhrani, ampak se osredotoči na tisto najpomembnejše za ljudi, ki se borijo s kilogrami – na navade. Po tej knjigi sem napisal objavo 11 skrivnosti hujšanja

Movement: Functional Movement Systems: Screening, Assessment, Corrective Strategies; Gray Cook

»Če ne testiraš, potem ugibaš.« V fitnesu vidim veliko »strokovnjakov«, ki svojim strankam le predpisujejo vaje, ne da bi predhodno karkoli preverili – kakšne motorične sposobnosti, nepravilnosti in asimetrije ima ta stranka. Ti zmoreš več in bolje. Nabavi si to knjigo.

The Essentials of Sport and Exercise Nutrition; John Berardi, Ryan Andrews

Ta knjiga dolgo ni dostopna v prosti prodaji, ampak le v okviru prijave na certifikat, vsekakor pa je vredna branja. Sam sem jo prebral ob opravljanju prehranskega certifikata Precision Nutrition, ki je bil vreden vsakega centa. Za to izobraževanje sem plačal okrog 800 €, dobil pa znanja za kar nekaj tisoč evrov. Sama vsebina knjige je razdeljena na prvi teoretični del (kjer je veliko biokemije in učenja o sami funkcije celice). Drugi del je praktični del (napisan sicer v  razumljiivem jeziku za trenerje). Če si želiš naučiti prehrano v bolj poglobljenem smislu, potem je vsebina te knjige to kar rabiš. Računaj sicer, da se sama knjiga pošilja iz Kanade in bo potrebno odšteti še dodatnih 40€ za pošiljko.

The M.A.X. Muscle Plan; Brad Schoenfeld

Si želiš mišice? Delaj po tej knjigi! Morda boš zaradi zahtevnosti treningov pozneje preklel moje priporočilo, a ko pride čas kratkih rokavov, mi boš plačal kavo. Schoenfeld je v tej knjigi združil znanost in izkušnje.

Najpogostejša vprašanja o fitnesu in prehrani; Haris Kajtezović

In kot sem obljubil v začetku, zadnja je zame najbolj posebna. Ker sem jo jaz napisal. Knjiga je nastala na podlagi mojega osebnega dela z ljudmi, dolgoletnih izkušenj in predstavlja strukturo za nekoga, ki si želi začeti svoje fit potovanje, nadgraditi zdajšnji rezultat ali za trenerje začetnika, ki si želi zgraditi kariero v fitnesu. In najboljši del je, da je popolnoma zastonj. Klikni na naslov zgoraj in si prenesi svojo kopijo.

How useful was this post?

Click on the star to rate it

As you found this post useful...

Follow me on social media!