Blog
  • Glavna stran
01
12
2019

Kar zgleda kot lenoba, je v resnici utrujenost

Mnogokrat slišimo, da so ljudje neuspešni pri zdravem načinu življenja, ker so leni in se upirajo spremembam. Po drugi strani menimo, da imajo suhi in fit ljudje železno voljo in samokontrolo pri upiranju slabi hrani.

In zaradi tega v želji, da bi shujšali se odrečemo priljubljeni pijači ali hrani, prevzememo vedenje suhcev in začnemo testirati samokontrolo. Gledamo kruh zjutraj in se mu upiramo, sladici pri kosilu tudi rečemo ne. Ampak zvečer…

Vsakič, ko gledamo našo najljubšo hrano je v resnici zbujanje naše čustveni plati. Vemo, da je naša čustvena plata primitivna in zainteresirana za hitre rezultate. Ne gleda več kot nekaj trenutkov naprej. Čokolada da energijo in dviguje razpoloženje. Dlje od tega ne razmišlja. Čustvena stran si želi počutiti srečno, sito in varno.

Uspešna samokontrola upiranju kruhu, čokoladi je v resnici dokaz, da je naša racionalna stran glavna in da takrat dela. Ona se zaveda, da je čokolada v tem primeru nekaj kar nas ne bo pripeljajo do dolgoročnega cilja. Kar zjutraj pozabljamo, da bomo to racionalno stran potrebovali čez dan v služi. Je kot baterija telefona. Zjutraj polna, na 100% in potem se vsako uro sprazni za nekaj procentov.

Večina ljudi se ne zaveda, da ko se odločimo za tak način odrekanja, spreminjamo naše avtomatske navade v razmišljanju in ves čas moramo imeti možgane vklopljene. Ko preveč testiramo našo samokontrolo, v resnici utrujamo naše mentalne mišice, ki so ustvarjene za kreativnost in za velike spremembe.

Ta lenoba, ki jo čutimo na koncu dneva, je v resnici utrujenost. In to, da se zvečer nikakor ne moremo upreti kosu kruha, je to pravzaprav zato, ker je naša racionalna baterija prazna.

Dlje od pogleda na najljubšo hrano, lahko ohrani baterijo dovolj polno, da tudi zvečer naredimo racionalne odločitve.

Koliko uporabna je bila ta objava?

Mogoče bi radi delili to objavo z nekom