Blog
  • Glavna stran
02
03
2014

Hrana ki se pogosto znajde na našem krožniku, a bi se je morali izogibati:

Riževi vaflji (tako imenovani »stiropor«) – imajo zelo visok glikemični indeks (višji kot je GI bolj dviguje krvni sladkor), kar povzroči, da smo v zelo kratkem času ponovno lačni. Če se jim resnično ne morete odreči, potem raje kupite tiste brez dodane soli.

Sadni jogurti – nasičene maščobe, sladkorji in (velikokrat) barvila, so glavne sestavine sadnih jogurtov. Barvila so lahko naravna ali umetna; sladkor je dodan zaradi boljšega okusa, dostikrat se dodaja tudi fruktozni sirup (o katerem bomo več napisali v kratkem). Boljša izbira so klasični tekoči ali trdi jogurti, kefir, probiotiki. Jogurte lahko zasladite z dodajanjem medu in jim dodate narezano banano ali oreščke.

»Lahki« izdelki – različne lahke majoneze, namazi, omake za solate, po navadi na račun manjše količine maščobe vsebujejo dodane sladkorje in gostila, ki poskrbijo, da je struktura lahkih izdelkov enaka klasičnim.

Ribe in morski sadeži – veliko pozornosti se posveča omega 3 maščobam in uživanju rib in morskih sadežev VSAJ 1x tedensko, vendar je izbira rib še kako pomembna. Razne tune, morski psi, brancini in jastogi vsebujejo visoke vrednosti živega srebra. Raje izberite manjše in ujete ribe (ne gojenih). Dobra izbira je losos.

Nekatere žitarice – različne žitarice za zajtrk, obogatene z vitamini in minerali, dodanim sladkorjem in koščki čokolade, imajo zelo visok glikemični indeks. Namesto tega rajo izberite klasične ovsene kosmiče, ki jih obogatite s sadjem in oreščki po lastni izbiri.
Poskrbite za zdravo prehrano in ne verjemite vsem napisom na embalaži različnih »super« izdelkov. Tudi na reklami za Coca Colo piše, citiramo: »Za popoln obrok!«, vendar vsi vemo, koliko sladkorja vsebuje 250ml Coca Cole.

How useful was this post?

Click on the star to rate it

As you found this post useful...

Follow me on social media!

avtor: Haris Kajtezovic