Blog
  • Glavna stran
08
09
2017

Imaš načrt?

V službo prideš že zgodaj zjutraj in šef ti reče: »Danes še ne vemo točno, katerega projekta se bomo lotili. Imamo veliko možnosti in ne vem, katero izbrati. Naredi, kar misliš, da bi bilo najbolje.« Kaj bi naredil?

Najbrž bi si vzel čas za kavo in razmislek. Bil bi začuden, da je šef sploh predlagal kaj takega, saj do zdaj praksa ni bila takšna. Počutil bi se malce izgubljeno in zmedeno, kajne?

In kaj počnemo, ko pride do prehrane? Vstanemo zgodaj zjutraj, zavedamo se, da bi morali pojesti nekaj zdravega za zajtrk, samo ne vemo točno, kaj bi. Pravzaprav niti hladilnik ni najbolje založen. Kako se takšne situacije končajo? Z rogljičkom in kavo v roki med hitenjem v službo. Zamujaš, ker si doma preveč razmišljal, kaj bi jedel, ali predolgo brskal po spletu.

Namigujem na to, da moramo vedno imeti načrt. Ne podcenjuj moči dobrega načrta, čeprav zahteva nekaj truda, saj ti lahko reši dan.

Če moraš v službi opraviti tri obveznosti v enem dnevu, si naredi načrte, kako to najbolje izpeljati, čeprav se ti načrti morda najprej ne zdijo najboljši. Ko začneš delati, navadno ugotoviš, da načrti niti niso bili tako slabi in so ti olajšali delo – vse steče hitreje. Sčasoma nam taka priprava preide v kri.

Vem, kako je s tem pri meni. Če nimam načrta, se usedem v pisarno in razmišljam: »Hmm, lahko bi pregledal programe treningov strank, lahko bi napisal kakšen nasvet ali prebral poglavje knjige o motivaciji.« In kako se to konča? Navadno z branjem nogometnega portala Nogomania in pisanjem sporočil prijateljem, če ima kdo čas za kavo.

Drugače pa je, ko si naredim načrt. Navadno izberem največ tri najpomembnejše stvari tistega dne in se lotim dela. Opravim vse troje in se počutim krasno. Zdaj je čas za kavo.

Če načrtujemo, kaj bomo jedli za zajtrk, kosilo in večerjo, stavim, da bomo vsaj en ali dva obroka v popolnosti tudi uresničili, in to je dober izkupiček. Vsekakor bolje kot dan končati dan z tremi rogljički, petimi kavami in burgerjem na računu …

V poplavi informacij o prehrani s spleta in drugod nimamo težav s tem, da ne bi vedeli, kaj je za nas dobro, zdravo in kaj slabo; naša težava je drugje. Enostavno preveč prepuščamo spontanim odločitvam. Jedli bomo, ko bomo lačni. In takrat se na primer napove dolg, naporen sestanek. Ker nas skrbi, da ne bomo imeli dovolj energije in koncentracije do konca sestanka, začnemo hitro iskati nekaj za pod zob. Navadno stvari, ki so najbolj pri roki, in to so »energijske bombice« v avtomatih, ki kar vabijo v sladkorni objem.

Načrt prehrane ima številne prednosti. Bolj ko veš, kaj boš jedel, večje so možnosti, da boš pojedel več zdravih obrokov. Nihče si namreč ne piše v svoj načrt jedilnika nezdrave hrane. Poleg tega moraš nato manj razmišljati. Načrt je napisan in ni potrebe po iskanju alternativ ter improvizaciji.

Imej lep vikend!

How useful was this post?

Click on the star to rate it

As you found this post useful...

Follow me on social media!

avtor: Haris Kajtezovic