Ime hrane namiguje na hitrost hranjenja

Kaj boš jutri jedel za kosilo? Ribe v ribji restavraciji ali pico/burger v piceriji?
Že sam ambient lokala ali restavracije lahko vpliva na to, koliko bomo jedli, kako hitro bomo jedli in koliko dolgo bomo jedli.

Ko gremo v ribjo restavracijo, ponavadi pridemo v prostor, kjer igrajo umirjeno glasbo, luči so nežne, z manj svetlobe, mogoče so celo svečke na mizi, natakar hodi z umirjenim korakom itn. Kaj pa burger prostor? Ponavadi je glasba veliko bolj glasna, luči je ogromno, pravzaprav se pogosto prepletajo, so različnih barv. Pravzaprav so bile te raziskave narejene za namen marketinga. Nisem sicer prepričan, da vse naše restavracije vedo za ta marketinški trik in upam, da ga ne bodo uporabile, ampak kaj se zgodi, ko je glasba sproščena in tiha ter svetloba umirjena? Postanemo bolj sproščeni, počasni in prostor nam postane udoben. Na tak način gostje ostanejo dlje, naročijo dodatno jed (sladico ali predjed), so pripravljeni plačati več zanjo, pustiti večjo napitnino in porabiti več za pijačo. Po drugi strani, če je preveč hrupa in svetlobe, postanemo živčni. V takih pogojih ponavadi jemo hitreje. Super novica za tiste, ki si ne želijo imeti gostov dolgo pri mizi, in si želijo, da se gosti pri mizah pogosto menjujejo (op. raziskavo je naredil američan Ronald Milliman) .

Naslednjič, ko se boš odločal za Hišo ribje kulinarike ali Burger Express, boš že vedel, kaj približno pričakovati, pa vseeno premisli o teh restavracijskih pravilih:

– Če je brezplačen kruh na mizi, ga boš pojedel. Prosi natakarja, naj ga vzame nazaj ali naj ga da na drugo stran mize.
– Velikost porcije je ponavadi prevelika za človeka, ki ne preživlja vsakega dne z utežmi. Zaradi tega se pozanimaj o manjši porciji ali ostanek vzemi s sabo za naslednji obrok. Če zdaj misliš, da stane polovična porcija skoraj toliko kot normalna in da tu ni ekonomične računice, premisli (ali poglej), koliko stanejo individualni treningi pri nas in spremenil boš svoje mnenje
– Če ti gre sladica, jo naroči, vendar se pred tem pozanimaj, če jo je kdo pripravljen deliti s tabo. Saj veš, najboljši del sladice je prvi grižljaj.
– Ustanovi »izberi 2« pravilo: Od predjedi, (kalorične) pijače, sladice lahko izbereš le 2 in ne vseh 3.
– Hitro hrano (burger, pica) jej s priborom in v tempu, kakor bi recimo jedel ribo.

How useful was this post?

Click on the star to rate it

As you found this post useful...

Follow me on social media!