Kaj me je olivno olje naučilo?

Katerih testenin bomo dali več v vročo vodo? Tistih, ki so v kilogramski embalaži, ali tistih, ki so v 100-gramski embalaži. Ni ti treba takoj odgovoriti. Lahko poskusiš sam doma.

Naj povem eno zgodbo, lahko ji rečemo Harisov domači poskus. Pred nekaj leti sem spoznal gospo iz Slovenije, ki živi na Kreti v Grčiji in tam lastnoročno prideluje hladno stiskano olje. Ker jih imam rad in podpiram takšne zgodbe in ker (verjetno) ne bi bilo zanimivo pisati o mojem zadnjem obisku v najbližji trgovini, od takrat naročujem to olivno olje. Pet litrov vsakih 6 mesecev. Ker je s 5-litrsko posodo težko naoljiti solato, sem uporabljal litrsko steklenico z navadnim odpiranjem. Ker sem bil ravno v času nove pošiljke v fazi branja raziskav o pomebnosti embalaže, sem se odločil narediti eno spremembo. Šel sem v trgovino in kupil plastični zamašek za lažje odmerjanje tekočine ali pourer (angl.), ki sem ga dal na steklenico in ki mi je omogočal, da bolje nadzorujem vlivanje olja. Bil sem precej presenečen, ko sem odprl naslednjo 5-litrsko pločevinasto posodo. Bilo je po 10 mesecih.

Veliko ljudi pravi, da se je težje zdravo prehranjevati in ohranjati telesno težo, če imaš manjše finančne prihodke, in s tem se načeloma strinjam. Ker boljša kvaliteta hrane stane več. Ampak vseeno, če podrobneje pogledamo v nakupovalne navade slabše situiranih ljudi, vidimo, da rajši kupijo večje količine hrane, kar je logično, ker za manj dobijo več. Se pa zavedajo, da te velike steklenice olja, škatle testenin, omak, čipsov, konzerviranih rib, sadja in zelenjave postanejo naša merilna naprava takoj, ko prestopijo prag našega doma.

Kaj lahko spremenimo:

– Opremi svoj dom z manjšim priborom. Pravzaprav po 30. letu predlagam, da na vsakih 10 let zamenjaš kozarce, krožnike, žlice in posode s približno 10 % manjšimi od prejšnjih.
– Nič ni narobe, če kupuješ velike embalaže sestavin, ki imajo daljši čas uporabe. V tem primeru premisli o uporabi manjših posod (za riž, testenine, kosmiče, olje, moko itn).
– Svoj dom opremi s sprejem ali vsaj s posebnim zamaškom za odmerjanje olja (tekočine).

Več o nezavednem hranjenju:

https://hariskajtezovic.si/ime-hrane-namiguje-na-hitrost-hranjenja/

https://hariskajtezovic.si/zakaj-diete-niso-tako-uspesne/

How useful was this post?

Click on the star to rate it

As you found this post useful...

Follow me on social media!