Blog
  • Glavna stran
10
09
2017

Kaj naredi žaba, če je voda vroča?

Če bi prisilili žabo, da skoči v vročo vodo, kaj bi žaba nato naredila? Verjetno bi hitro skočila ven. Njena reakcija bi bila nagonska in s tem hitrim skokom bi si rešila življenje. Kaj pa bi se zgodilo, če bi žabo postavili v hladno vodo in to postopoma segrevali? Žaba bi sčasoma umrla zaradi vroče vode.

Kaj ima to veze z nami? Zgodba o žabi mi je prišla na misel, ko sem se pogovarjal z eno svojih strank. Govorila je o svoji prijateljici, ki ima nekaj kilogramov preveč, a se nikakor ne odloči shujšati, čeprav ji je zdravnik svetoval, naj spremeni prehrano zaradi zdravstvenih razlogov. Prijateljica ima podporo partnerja in prijateljev, a vseeno ne naredi odločilnega koraka k spremembi.
»Če bi bila jaz na njenem mestu, Haris, bi prihajala k tebi vsakodnevno in jedla točno tisto, kar bi mi svetoval, četudi to pomeni, da bi morala jesti veliko zelenjave! In vztrajala bi, dokler ne bi izgubila tistih 10 kilogramov!«

Hmm, ali bi res?

Ali vidiš kakršnokoli podobnost z žabo in vročo vodo z začetka? Če je voda vroča, bo žaba takoj skočila iz nje, da si reši življenje. Če pa vodo počasi segrevamo, žaba ne bo naredila ničesar.

Če bi nekdo s čarovnijo čez noč »obesil« nate 10 kilogramov maščobe, bi gotovo takoj zjutraj dobil tvoj panični klic: »Pomagaj, Haris, maščoba se je kar pojavila! Kaj naj naredim? Tega ne želim na sebi!«

A očitno se zadeve spremenijo, če to maščobo pridobivamo gram po gram. Nič ni narobe (ali pa niti ne opazimo), če vsake toliko časa kupimo malenkost večje hlače. Ne čudimo se, če pridemo v svoje nadstropje po stopnicah malce počasneje, naš srčni utrip pa je višji. Ne skrbi nas, ko imamo malo manj energije za vsakodnevne obveznosti, kot smo je imeli pred nekaj tedni ali meseci. Kot nalašč se take spremembe navadno dogajajo takrat, ko imamo veliko dela, obveznosti in skrbi, ali pa takrat, ko smo izrazito srečni. Takšnih poslabšanj kakovosti zdravja ne opazimo, saj smo obremenjeni z drugimi stvarmi.

Če pa jih zaznamo, želim rešiti težavo na hiter, »instant« način.

Če na primer ugotovimo, da smo pridobili nekaj kilogramov (navadno po novoletnih praznikih ali dopustih), začnemo z »dieto«. Žal pa se navadno zgodi naslednje: Pred dieto smo v treh mesecih pridobili tri kilograme, nato smo začeli z dvotedensko dieto in izgubili dva kilograma. In takšna zgodba se ponovi štirikrat v enem letu. Medtem se verjetno celo pohvalimo, kako znamo biti dosledni in uspešni ter kako imamo pod nadzorom svojo težo.

Ampak pazi – konec leta imaš na tak način lahko štiri kilograme več kot lani!

Ne razumi me narobe.

Seveda je do neke normalno, da ker smo z vsakim dnem starejši, da se naše psiho-fizične sposobnosti zmanjšujejo, naša mišična masa upada in pridobivamo maščobo. A proti temu procesu lahko naredimo marsikaj. Redna telesna vadba in zdrava prehrana gotovo pomagata. Ob tem pa ni treba trenirati kot vrhunski športnik ali jesti kot bodibilder. Če nas vprašaš, kaj je najboljša vrlina, ki jo moraš osvojiti, bomo rekli konstantnost. Treniraj redno, jej večinoma dobre obroke in tvoj napredek bo izjemen. Nobenih skrivnih diet in magičnih vaj. Kar je bilo skrivnosti, smo jih že zdavnaj izdali. 🙂

Če meniš, da ti lahko uspe z našo pomočjo, te vabimo na uvodno srečanje, kjer bomo prisluhnili tvojim željam in ciljem. Lahko dosežeš veliko – to ti obljubljamo.

Prijatelj in Trener,

Haris

How useful was this post?

Click on the star to rate it

As you found this post useful...

Follow me on social media!

avtor: Haris Kajtezovic