Kurilci maščob

Ker nismo dovolj disciplinirani in si želimo postopek izgube maščobnih zalog pospešiti in olajšati, se poslužujemo različnih preparatov s takšnimi in drugačnimi učinki.
Najpogosteje gre za izdelke, ki vplivajo na metabolizem tako, da ga pospešijo in imajo termogeničen učinek, torej povišajo telesno temperaturo.

Tukaj se bomo posvetili najbolj poznanim, med katerimi imajo nekateri opravljene študije na ljudeh, drugi pa na papirju ali podganah.

*Ekstrakt zelenega čaja in njegova aktivna sestavina EGCG: če ga uživamo v dovolj velikih količinah, nam pospeši metabolizem in s pomočjo termogeneze, pride do izgube dodatnih 75 kcal v 24h! Kar 75 kcal, to je približno toliko kot porabite, če operete svoj avto ali posesate stanovanje (~ 15 min).

*Kofein: povzroči povišan srčni utrip, ter posledično višje nivoje adrenalina v krvi. S tem pospešimo metabolizem in porabimo več energije. Zadeva deluje, vendar telo zelo hitro razvije toleranco, zato je potrebno med jemanjem delati pavze med katerimi telo “odvajamo” od kofeina.

*L-carnitine: naj bi pospeševal transport maščobnih kislin in s tem izgubo maščobe med treningom, vendar študije kažejo, da razen v primeru, ko gre pri posamezniku za pomanjkanje L-carnitina v telesu (le-ta je naravno prisoten saj nastaja v telesu), nima pozitivnega učinka na izgubo maščobe. Poleg vsega ima pa še zelo slabo oralno izkoristljivost (5 – 12%).

Če povzamemo, so fatburnerji veliko bolj nezanesljivi kot zdrav način prehranjevanja in veliko gibanja. Seveda lahko pomagajo pri doseganju rezultatov in imajo pozitiven psihološki učinek (placebo), vendar ni čudežne tabletke, ki bi povzročale izgubo kilogramov ob ležanju na kavču. Poleg tega lahko imajo še neželjene stranske učinke (nespečnost ipd.).

Rok Pirnat Živec & Haris Kajtezović

How useful was this post?

Click on the star to rate it

As you found this post useful...

Follow me on social media!