NEVARNOST VELIKE IZBIRE

Pred dvema ali tremi leti je LCHF (low carb high fat) dieta osvojila Slovenijo. Vsaj fitnes svet, katerega poznam najbolje. Na vsakem koraku smo lahko videli izjemne rezultate ljudi, ki so lahko prepolovili svojo telesno težo, če so se držali nekaj osnovnih nasvetov. Nekatere moje takratne stranke so bile na omenjeni dieti in osebno lahko potrdim nekaj vrhunskih rezultatov.

Moto je bil približno tak: Jej, kar želiš in kolikor želiš, izogibaj se ogljikovim hidratom in dodaj maščobo vsaki jedi. Dejansko so bili nasveti precej enostavni. Ta dieta je postavila slabe igralce (ogljikove hidrate) na eno stran in dobre igralce (maščobe, beljakovine) na drugo stran.

LCHF dieta je imela takojšnji učinek, ker vsi ljudje, ki so se je držali, so padli v spontano igro. Možnost dobrih obrokov je bila majhna. Zajtrk je vseboval nekaj jajc, ocvirkov in zelenjave, kosilo zrezek z veliko maščobe in zelenjavo. Za večerjo pa solato s polnomastnim sirom ali ribo. Čez dan ni bilo nobenih prigrizkov, ker noben prigrizek ni ustrezal kriterijem LCHF. Ker so ljudje jedli skoraj vsak dan enako ali podobno hrano, so sčasoma jedli manj, mogoče samo zaradi dolgčasa, nisem prepričan.

Ampak čez nekaj časa, kot pri vsaki stvari, so prišli  t. i. reševalci, ki so lahko iz vsake jedi naredili LCHF jed. Ko sem kar naenkrat v fitnesu začel poslušati in prek Facebooka prebirati o LCHF piškotih, LCHF torticah, LCHF pici, LCHF sladoledu, sem vedel, da bo kmalu vsega konec.

Kar si želim povedati je, da že od nekdaj obstajajo različne in uspešne diete, ki imajo pravzaprav enake temelje na dveh področjih: a) lahko ješ le določeno hrano, b) določeno hrano lahko ješ v neomejenih količinah.

Seveda, da shujšamo, ker se utrudimo od vsakodnevnih enakih obrokov. Postopoma začnemo jesti manj in veselje najdemo v drugih stvareh. Zaradi tega v primeru, da bomo imeli težave s prepoznavnostjo, načrtujem ustanoviti Harisoled™ hujševalno dieto. Edina stvar, ki jo bodo ljudje lahko jedli, bo vanilijev sladoled. Stavim, da bodo izgubili nekaj kilogramov.

How useful was this post?

Click on the star to rate it

As you found this post useful...

Follow me on social media!