Blog
  • Glavna stran
02
04
2017

Omejitve, ki te ločijo od rezultata

Vsi vemo, da moramo za dosego izjemnih rezultatov poiskati svoje šibke točke. To so tisti omejevalni dejavniki, ovire, ki stojijo med nami in našimi cilji. Vsak ima svoje, v tem zapisu pa bom razložil štiri najpogostejše, ki večini stojijo na poti do želenih rezultatov – boljšega zdravja, počutja, gibanja in izgleda.

#1 Prehrana

Če želiš pridobiti mišice, izgubiti telesno maščobo ali enostavno biti bolje pripravljen za šport, je na prvem mestu skoraj vedno ustrezna prehrana. Slaba, nezdrava hrana izniči učinke dobrega treninga in spravi tudi najbolj motiviranega človeka v slabo voljo. Po drugi strani pa dobra hrana pomaga pri gradnji mišic, izgubi maščobe, hitrejši regeneraciji in boljši volji.
V ospredje so tri stvari: količina, kakovost in razmerje živil.

Pri količini je matematika skoraj vedno ključnega pomena. Če poješ več, kot porabiš, na teži pridobivaš, če pa tvoje telo uspe porabiti več kalorij, kot jih zaužiješ, se teža načeloma niža. Če svojo težo ohranjaš na približno isti številki, najverjetneje poješ »ravno prav«, seveda pa je treba opozoriti tudi na možnost, da se pri tem še vedno lahko spreminja sestava tvojega telesa: istočasno, ko številka na tehtnici miruje, lahko pridobivaš mišice in izgubljaš maščobo ali (manj zaželen »scenarij«) dragocene mišice izgubljaš in nabiraš nepotrebno maščevje. A to je že tema enega izmed naslednjih člankov.

V hrani so tri glavna (makro)hranila, ki nam dajejo energijo: beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati. Pri kakovosti hranil je treba biti posebej pozoren na ogljikove hidrate in maščobe. Ni namreč enako, če na primer poješ ogljikov hidrat iz riža ali pa iz čokoladnega namaza. Prav tako je pomembna razlika med maščobnimi kislinami iz hladno stiskanega olivnega olja na tvoji solati in olja za cvrtje na krompirčku.

Nizkohidratna dieta (LCHF), visokobeljakovinska, paleodieta, Zone ali atkinsova dieta – katera je boljša, katera primernejša? Vse so po svoje zanimive in lahko delujejo, a za dosego izjemnih rezultatov ne potrebuješ »diete«. Pomembno je razmerje makrohranil. Pri tem ugotovimo, katera makrohranila človeku bolj oz. manj ustrezajo. Nekateri so po več ogljikovih hidratih lačni in se jim poveča želja po še več hrane, druge ista hrana zadovolji. Svoje stranke učim, da poiščejo svoje ugodno razmerje med beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati.

Za večino je prehrana največja ovira, ki jo mora premagati na svoji poti do želenih rezultatov. Dobra novica je, da vedno pridemo do zaključka, da jesti zdravo pravzaprav ni težko in tudi odrekanje ter visoki stroški niso nujen del ustrezne prehrane.

#2 Trening

Spoznal sem že veliko ljudi, ki so si doma pridno tehtali hrano, skrbeli za popolne obroke, a še vedno niso dosegali rezultatov. Čeprav so se torej močno trudili z ustrezno prehrano, so obupani prišli do mene po pojasnilo, kaj delajo narobe. Ko sem jih vprašal po treningu, jih je bilo mnogo fizično neaktivnih ali pa so trenirali »po svoje«; odvisno od volje in razpoloženja. Tisti, ki niso obiskovali fitnesa, so kot trening razumeli že kratek sprehod ali nekaj trebušnjakov pred televizorjem. Tisti, ki so se trudili v fitnesu, pa so se žal zadovoljili le z nekaj najljubšimi vajami enkrat ali dvakrat tedensko. Če večino dneva presediš v službi ali doma na kavču, je to premalo. Neaktivnost pomeni upočasnjen metabolizem, izgubo mišične mase in pridobivanje maščobe, lahko pa tudi pojav bolezni, povezanih s čezmernim sedenjem. Biti v fitnesu vsaj dvakrat tedensko je sicer bolje kot nič, a za vrhunske rezultate je to navadno premalo. Trening mora imeti trdno postavljene temelje; biti mora celosten, sistematičen in prilagojen posamezniku. Vanj je treba vključiti vse vaje in gibe – tudi tiste manj ljube.

#3 Psihologija & miselnost

Treniral sem ljudi, ki so redno prihajali na treninge, doma skrbeli za dobro prehrano, a njihovo počutje ni bilo pozitivno in niso napredovali tako hitro, kot bi želeli. Zapomnili so si le slabše opravljene treninge, opazili prepoln ali premrzel fitnes in se nasploh le pritoževali ter jamrali. Dobre lastnosti in pozitivne trenutke so spregledali ali hitro pozabili. Po vseh dobrih treningih in obrokih še vedno niso verjeli, da jim lahko uspe doseči želen rezultat. Izpostavil bom nekaj najpogostejših ovir v miselnosti oz. napačnih vzorcev razmišljanja, ki jih srečujem pri delu s svojimi strankami.

Prehrana: Jem, ker sem nesrečen, in nesrečen sem, ker jem. Če se najdemo v tej izjavi, imamo težavo. Stres doma in v službi je žal pogosto del našega vsakdanjika, a če bomo vsakič po neki neprijetni situaciji nekaj pojedli, se bo to pokazalo na tehtnici in v ogledalu. Poišči druge načine, kako odmisliti težave in se spraviti v boljšo voljo: pomagajo sprehod, meditacija, igranje z domačim ljubljenčkom ali morda celo tečaj boksanja.

Postavljanje ciljev: Če je tvoja želja izgubiti 20 kilogramov, a sam ne verjameš, da ti to lahko uspe, začni z manjšo številko. Predlagam, da spustiš letvico do meje, kjer si boš samozavestno rekel, da ti bo uspelo. Svojim strankam, ki želijo izgubiti okoli 20 kilogramov, tako na začetku zadam cilj izgube 3–5 kilogramov.

Slabo ali dobro: Če naredimo 10 počepov – 9 dobrih in enega slabega (to lahko »prevedemo« tudi v 9 zdravih in en slab obrok pri prehrani) –, a se nato sekiramo le zaradi tistega slabega, je to morda naša ovira, težava pri napredovanju. Namesto na slabe se raje osredotočimo na dobre počepe (oz. zdrave obroke). To je naš omejevalni dejavnik. Prepoznajmo ga in popravimo.

Osredotočenost: Nekateri razumejo trening in fitnes kot del socialnega dogodka. Do neke mere to podpiram. Težava pa seveda nastane, ko to uide izpod nadzora. Namesto na vaje so takšni vadeči osredotočeni na zanimive dogodke, ki so se jim zgodili in ki jih bodo delili s prijatelji v fitnesu. Možgani in živčni sistem imajo pri napredku pri moči mišic veliko vlogo. Tega ne smemo zanemariti. Ni enako dvigovati uteži in hkrati gledati TV ali pa dvigovati uteži in imeti samo en cilj – zbrano ter pravilno izvajati vsako ponovitev posebej.

Delo z ljudmi s slabo motivacijo in osredotočenostjo je bilo naporno še posebej v začetkih moje trenerske kariere, ko niti nisem vedel, kako ukrepati, jih »spreobrniti«. A sem vztrajal in stalno izpostavljal njihove dobre lastnosti, trud ter dosežke, jih hvalil, motiviral in ignoriral slabe počepe, dokler se tudi sami niso »nalezli« drugačnega, pozitivnega in v cilj usmerjenega načina razmišljanja.

#4 Genetika

Zanimivo je, da ko je govora o razlogih (ali bolje izgovorih) za odsotnost dobrih rezultatov v fitnesu, večina na prvo mesto postavi genetiko. Seveda, genetika ima svoj vpliv. Sam se zavedam, da zaradi svoje »majhne višine« nikoli ne bom igral košarke v NBA, a za to, da ima nekdo (pre)malo mišic in (pre)več maščobe, ni kriva genetika. Moj stric v Ameriki (ki opravlja sedeče delo, se malo giblje in ima vsak dan na krožniku slabo hrano) ima slabšo genetiko kot stric v Bosni, ki ima kmetijo, se veliko giblje in si pripravlja večinoma domačo, nepredelano hrano. Res? Je tukaj v ospredju genetika? Ne bi rekel.

Uresničiti svoje želje torej ni vedno lahko. Ker bo na tvojem »potovanju« do cilja precej ovir, bi bilo škoda, da zaradi njih sredi poti obupaš ali se celo poškoduješ, zato je dobra ideja, da si poiščeš strokovni nadzor.
Lahko ti pomagam. Skrbim za vse – ne le za štetje ponovitev pri vajah, ampak ti oblikujem tudi ustrezen program treningov v fitnesu, doma ali na prostem, naučim te sestavljati preproste, zdrave in polnovredne obroke ter ne nazadnje – pomagam ti pri postavljanju visokih, a hkrati realnih in zate dosegljivih ciljev. Skupaj nato spremljava tvoj napredek, ki te motivira za nadaljevanje, nagrajujeva tvoj trud, nadgrajujeva treninge in še mnogo drugega.

Kako lahko sodelujeva?

Lahko še naprej spremljaš moje objave na spletni strani in socialnih omrežjih, kjer redno pišem ter objavljam svoje videoposnetke.

ali

Treniraj z mano individualno, skupinsko ali online.
ali

Vabim te, da se prijaviš na moje delavnice, kjer boš spoznal praktični del treninga in vse potrebno o prehrani ter psihološkem vidiku telesne preobrazbe.

Če te karkoli od naštetega zanima ali imaš kakšno vprašanje, se mi oglasi.

Trener Haris

How useful was this post?

Click on the star to rate it

As you found this post useful...

Follow me on social media!

avtor: Haris Kajtezovic