Blog
  • Glavna stran
12
06
2016

Osebni trener – da ali ne

Leta 2003 je direktor Googla Eric Schmidt izjavil, da danes v dveh dneh ustvarimo toliko informacij, kot jih je celotno človeštvo ustvarilo od svojega začetka do leta 2003.

Živimo v poplavi informacij, kjer lahko vsak (vključno z mano), ki ima tipkovnico in spletno povezavo, piše o čemerkoli  želi. Težko je ugotoviti, kaj je resnica in kaj laž.

Tudi fitnes industrija ni izjema. Čeprav bi morala promovirati zdravje, pa žal marsikdaj temu ni tako. Čudežni napitki, hrana, ki kuri kalorije, naprave, ki ti izklešejo trebuh v samo treh tednih, hlače, ki prisilijo maščobo, da joka – ti izdelki, ki nas vsakodnevno »napadajo« iz medijev, dajejo negativen vtis in vnašajo dvom v resnost poklica osebnega trenerja.

V današnjem času lahko najdeš in kupiš programe treningov že z enim klikom. Zato se postavlja vprašanje: Ali potrebujem osebnega trenerja, če si lahko vse priskrbim sam in to marsikdaj celo brezplačno?

Danes ne bom pisal o slabih trenerjih, ampak tistih dobrih, vrhunskih.

Lastnosti vrhunskih trenerjev:

#1 Vrhunski trenerji testirajo

V mislih imam seveda neboleč in hiter preizkus gibalno-motoričnih sposobnosti, katerega rezultati olajšajo sestavo najprimernejšega programa treninga za stranko. Počep je na primer odlična vaja, a vendar ni primerna za vsakogar.

#2 Vrhunski trenerji beležijo napredek

Dobri trenerji s svojimi strankami dosegajo najboljše rezultate in to lahko potrdijo z merjenji, fotografijami ter mnenji strank.

#3 Skrbni trenerji se vseskozi učijo

Branje najnovejše literature, obiskovanje seminarjev, mentorstva ipd. – vse to je redno na urniku dobrih trenerjev. Njihovi treningi so tako vedno zanimivi, poučni in so stranki izziv.

#4 Delajo tisto, kar učijo

Ne mislim nujno na izklesane trebušne mišice, ampak na zdravo, oblikovano telo s primernim odstotkom telesne maščobe. Seveda mora biti tudi izvedba mrtvega dviga takšnega trenerja brezhibna.

#5 Nagrajujejo dobre navade, ne le rezultata

Izgubiti 10 kilogramov je super rezultat, telovaditi 5-krat tedensko in zdravo jesti  pa so dobre navade – slednjih dober trener ne pozabi pohvaliti in tako motivirati stranke.

#6 Poleg treninga vrhunski trener ne pozabi tudi na prehrano

Dobrega treninga ni brez kakovostne prehrane in le z dobro prehrano ne bo mogoče doseči zadanih ciljev.

#7 Vrhunski trenerji se ne učijo le o treningu in prehrani

Poleg omenjenih dveh glavnih stebrov osebnega trenerstva je pomembna tudi psihologija – tesno je prepletena z našimi dejanji in je lahko velik dejavnik napredka, zato je pomembno, da se trenerji poglobijo tudi v njo.

 

 

How useful was this post?

Click on the star to rate it

As you found this post useful...

Follow me on social media!

avtor: Haris Kajtezovic