Blog
  • Glavna stran
05
02
2017

Pametno nakupovanje je tudi zdravo

Imaš danes v načrtu obisk trgovine? Preden se odpraviš, je tukaj nekaj nasvetov.


Nakupovanje je zelo pomemben dejavnik pri uresničevanju zdravega življenjskega sloga. Če bodo dobra živila redno v tvojem vozičku, bodo tudi v hladilniku in posledično na krožniku. Ker skrbim za tvoje dobre rezultate, sem ti pripravil 5 nasvetov, ki bodo izboljšali tvoje nakupe.

Pred odhodom v trgovino naredi seznam živil, ki jih potrebuješ

Kupi le tisto, kar zares potrebuješ, in ne izdelkov »v akciji« ter tistih z zvitim marketinškim oglasom in vabljivo embalažo. Doma sestavljen seznam je tukaj tvoj pomočnik.
Moj pristop je v bistvu precej dolgočasen: vedno kupujem enaka živila. Seveda moram poudariti, da precej obrokov pojem zunaj, v restavracijah, in ti predstavljajo raznolikost mojega jedilnika. Doma pa ne kompliciram. S tem svoje nakupovanje zelo poenostavim in skrajšam, saj že vnaprej vem, kje so vsi moji želeni izdelki.

Po nakupih ne hodi lačen

Ljudem, ki hodijo po trgovini lačni, peciva dišijo bolj, čokolade na policah pa izgledajo še bolj mamljive. Rezultat so seveda nepotrebne in nezdrave stvari v nakupovalni košarici ter tudi višji znesek na blagajni. Če pa se že upreš nakupu vseh teh skušnjav ob kruljenju svojega želodca, tvegaš slabo voljo ob občutku prikrajšanosti.

Beri oznake na živilih

Če sestavin na deklaraciji ne poznaš ali jih ne znaš niti prebrati, potem takšen izdelek verjetno ne sodi v tvojo nakupovalni voziček. Taka živila imajo navadno dolg rok uporabnosti. Če lahko nekaj dolgo časa stoji v tvoji kuhinjski omarici, je zelo verjetno, da bo dolgo ostalo tudi okrog tvojega trebuha. Na seznam nakupov daj predvsem živila, ki jih je treba hraniti v hladilniku.

Velik nakup opravi enkrat tedensko

Priporočam, da si ustvariš okvirni tedenski načrt prehrane oz. obrokov, in smiselno je, da pri enem večjem nakupu nabaviš živila, ki bodo izpolnila ta načrt. Druge dni (do)kupuj le živila, ki morajo biti sveža ali si jih slučajno pozabil vključiti v veliki nakup. Pametno je večji tedenski nakup opraviti v veliki, bolje založeni trgovini in pa med tednom, ko je tam manj gneče. Manjše nakupe lahko mimogrede opraviš v trgovini, ki je najbližje tvojega doma ali službe.

Vedno nakupuj v isti trgovini

Če je tvoje življenje hitro, potem ti je čas dragocen in iskanje živil po trgovini je res nepotrebno, stresno ter zamudno. Nakup vedno enakih živil v isti trgovski verigi bo naredil tvoj nakup hiter in učinkovit. Pa še z vsakim nakupovanjem bo šlo bolj gladko. Police in oddelki živil so v trgovskih verigah namreč večinoma vedno postavljeni na enak način.

How useful was this post?

Click on the star to rate it

As you found this post useful...

Follow me on social media!

avtor: Haris Kajtezovic