Soočenje suhca in debeluha – vsem dobro znana zgodba

Sobotni večer je, poležavaš pred televizorjem, gledaš športno tekmovanje in si z zavistjo ogleduješ telesne zmogljivosti ter postave tekmovalcev. Pri tem prazniš vrečko čipsa. Naenkrat pogledaš dol – svoj trebuh. Znova pogledaš tekmovalce in spet svoj trebuh. Greš v kopalnico, stopiš na tehtnico in naenkrat se nekaj v tebi zbudi: »Kaj delaš? Ti si debel. Brez kondicije. Naredi nekaj glede tega.« V tebi se je zdramil suhec. A kdo je to?

Suhec je človek akcije. Je disciplinirana oseba, ki rad telovadi, dobro jé in je organiziran. Takoj prevzame kontrolo.
TV zamenjaš z računalnikom in začneš iskati opremo za trening. Superge, trenirka, majčka, plastenka za vodo. Svojo odločitev podkrepiš še z jutranjim obiskom športne trgovine, kjer nabaviš vse, kar ti še manjka za trening. Celo več, za vsak slučaj. Prideš domov, poskusiš nakupljena oblačila in komaj čakaš, da začneš. Jutri se vse začne, saj je ponedeljek, dan akcije.

Ponedeljek je. Zbudiš se, poln si energije, hrepeniš po jutranjem teku. Oblečeš opremo in greš. Tečeš in z vsakim korakom se počutiš bolje. Dva kilometra brez počitka, bravo! »Ni slabo za prvi dan,« si rečeš. Greš v službo, s sabo pa vzameš le dve jabolki, saj bo to tvoje današnje kosilo. Želiš zgubiti maščobo na tistem nesrečnem trebuhu in resno misliš. Po službi prideš domov, stopiš na tehtnico in – glej to: imaš kilogram manj! To mi delaj, prvak. V tebi je toliko veselja, da preskočiš večerjo. Nisi lačen.

Naslednji dan se zgodba ponovi: zbudiš se znova poln energije, oblečeš svojo novo opremo za trening in greš teč. A tokrat pretečeš že tri kilometre, enega več kot včeraj. »Kaj za vraga,« si rečeš. »In jaz sem razmišljal, da bi poklical Harisa. Saj ga sploh ne potrebujem.« Greš domov, znova vzameš dve jabolki in odhitiš v službo. Cel dan v službi si poln energije, komaj čakaš, da prideš domov in stopiš na tehtnico. In to se tudi zgodi: »Heeeeej, še en kilogram manj! Kakšen osebni trener, kakšen Fitnes Rezultat in njihovi nasveti! Naj raje oni pokličejo mene, da jih malo podučim …« In greš spat, znova brez večerje. Razburjen si, komaj čakaš, kaj bo jutri.

Sreda je in zadeve postajajo resne. Pretekel si štiri kilometre, kar je že enkrat več prvi dan. »Ha! Pa kje je meni meja?« si navdušen. »Morda se prijavim na Ljubljanski maraton. Mislim, to postaja zdaj moja realnost.« Znova vzameš dve jabolki, greš v službo, prideš domov in stopiš na tehtnico. Še en kilogram manj! »Hudo, hudo, mislim, da bi lahko delil nasvete o hujšanju!« si prepričan. Pravzaprav to omeniš celo svoji drugi polovici, ko skupaj večerjata. Ti seveda piješ le limonado, ker nisi lačen. Tvoja ljuba oseba se ti samo nasmeji.

Četrtek je, zbudiš se, ampak danes je nekaj drugače. In ne v pozitivnem smislu. Danes nimaš tiste energije, ki te je spremljala prejšnje dni. Pogledaš skozi okno in – dežžžžžž. Preveriš še vremensko napoved, ki kaže le štiri stopinje. »Neeee, kaj naj naredim?« se sprašuješ. In edina vadba, ki ti pride na misel, je, da greš v kuhinjo pojest rogljiček in kavo. Greš v službo in komaj dočakaš konec. Prideš domov, stopiš na tehtnico in … kaaaj? Imaš toliko kilogramov, kot si jih imel v nedeljo. »Kako je to mogoče? Toliko truda, toliko energije za prazen nič. Kaj se je zgodilo?«

Debeli mož se je znova zbudil. ?

Ga prepoznaš?

Povzeto po Michael E. Gerber: The Fat Guy and The Skinny Guy.
Vir fotografije: http://thinkfitnessandexercise.com/?p=770

How useful was this post?

Click on the star to rate it

As you found this post useful...

Follow me on social media!