TOP 11 TRENING NASVETOV

Če spremljaš moje dnevne nasvete, veš, da delim s tabo koristne članke s 3 področij: prehrane, treninga in zdravega življenjskega stila. Danes ti v branje priporočam 11 najboljših nasvetov, namenjenih treningu, za katere verjamem, da lahko močno pripomorejo k lažjemu, hitrejšemu in učinkovitejšemu doseganju tvojih ciljev.


#1 Postavi treninge trdno v urnik

Čas je, da treninge umestiš v svoj urnik in jih začneš spoštovati tako kot na primer svojo službo ali prijatelje. Predlagam ti, da jih načrtuješ tako in takrat, da so možnosti za odpoved čim manjše. Če bo to pomenilo vstajanje eno uro bolj zgodaj, stori to. Jutranja cik-cak hoja do kopalnice, narobe zapeta srajca in planinska izkaznica namesto fitnes karte na recepciji fitnesa – nič hudega, vse ti bo oproščeno. Daj svojemu telesu priložnost in čas, se bo že navadilo. Brez izgovorov!

#2  Poskrbi za primerno ogrevanje

Premalo ogrevanja ni dobro, preveč tudi ne. Če si eden izmed tistih, ki 5x zaokroži z rokami preden začne delat ubijalske vaje za moč ti priporočam, da dodaš še kakšno dodatno vajo. Če si pa tisti »navdušenec« tekalnih stez ti povem, da je 20 km teka preveč za ogrevanje.

#3 Treniraj več na tleh

Ne zanemarjaj vaj za jedro, valjčkanje, raztezanje, masiranje. Vse to se počne na tleh. Če pa še vedno misliš, da so take vaje primerne le za stare mame ti priporočam, da si nabaviš merilec srčnega utripa in izmeriš vrednost prej in potem.

#4 Delaj počepe

Človeško telo ima več kot 600 mišic in počepi jih aktivirajo vsaj 250. Če si želiš rezultat potem predlagam, da vključiš počepe v svoj trening.

 #5 Trening naj bo zabaven 

Zakaj? Raziskave so pokazale, da so osebe, ki jim je bil trening predstavljen kot »zabaven«, dosegle boljši rezultat kot tisti, ki jim je bil trening prikazan kot nekaj, »kar morajo opraviti«.
Zakaj je temu tako? Razlaga raziskovalcev je takšna: Človek je narejen tako, da poskuša ves čas uravnavati čustva. Za vsako slabo stvar je treba narediti oz. izkusiti nekaj dobrega.
Tisti, ki so uživali v treningu, so imeli manj želje po »prepovedanih« stvareh, saj so že naredili nekaj dobrega, zadovoljujočega zase. Na drugi strani pa so imeli tisti, ki v treningu niso uživali, večjo potrebo po hrani, ki jih spravlja v dobro voljo (sladice, hitra hrana). Zato poišči v svojem treningu čim več zadovoljstva, ki te bo napajalo še ves dan.

 #6 Če narediš en teden premora ne bo konec sveta

Dopust, več dela v službi, izpitno obdobje, prehlajeni otroci. Navadnemu smrtniku se pogosto zgodi, da mora zaradi zunanjih dejavnikov zapostaviti treninge. Ampak ne skrbi, imam dobro novico. Znanstveniki so si enotni, da je formo lažje ohraniti kot jo na novo pridobiti. Zaradi tega nekaj dni premora ne bo drastično spremenilo tvoje postave. Ampak vendarle pazi: čas v takih situacijah ni tvoj zaveznik. Vseeno ne pretiravaj s »prisiljenim počitkom« in se vrni v ustaljeno rutino treningov.

#7 Ne zanemarjaj lahkih treningov

Postali smo zares preveč »obsedeni« s perfekcijo in s tem, da moramo vedno dati vse od sebe in zrušiti prejšnji rezultat. To se seveda opazi v fitnesu, kjer ljudje, ki ne čutijo prave energije sploh ne pridejo trenirat. Zaradi tega so seveda ponedeljki polni in ostali dnevi prazni, na koncu meseca si naredil točno 3 treninge (ker tisti ponedeljek v začetku meseca si bil res zmatran in nisi mogel priti). Če si želiš rezultat je to ponavadi premalo. Kaj ti priporočam? Razdeli treninge med težke, srednje težke in lahke (to jaz velikokrat počnem v svojih trening programih). V enem mesecu naredi 4 težka(to so ponedeljki), 4 srednje težka(posveti se zaspanim mišicam recimo) in 4 lahka treninga(da, sprehod štejem kot trening). Na koncu boš imel 12 treningov. Če imaš kakršnokoli vprašanje o treningu in prehrani ti z veseljem odgovorim.

#8 Učenje novih vaj naj bo kot vožnja s kolesom

Kako se otroci naučijo voziti kolo? Tako, da enkrat tedensko trenirajo pol ure? Ne bo držalo. Vsak dan po koncu vrtca ali šolskih obveznosti poskušajo tudi po 2 ali 3 ure. Včasih tudi padejo, a ne obupajo, dokler jim ne uspe. No, vsaj moje prve izkušnje s kolesom so bile takšne.
Pri novih in zate težkih vajah ter zaspanih mišicah naj ne bo drugače: vzemi si vsak dan nekaj časa za učenje.

#9 Ko se napredek zaustavi začni poenostavljati

Kaj stori povprečen obiskovalec fitnesa, ko se mu napredek upočasni ali celo zaustavi? Običajno začne komplicirati in v trening dodajati nove vaje, ki jih poleg tega dnevno menja – vse z namenom, da bi znova pospešil svoj napredek. A hitro se seveda zgodi, da se telo ob tem pretiravanju in pomanjkanju počitka popolnoma izmuči ali celo poškoduje. Namesto neštetih vaj v svojem programu, za katere potrebuješ debele tri ure mučenja, ti priporočam, da se vedno znova vračaš k osnovam. Počepi, sklanjanja, potiski, veslanja, rotiranja – preprosto, a učinkovito. Trening naj bo intenziven, a ne predolg. Včasih je treba dati iz sebe 101 %, drugič pa telo potrebuje nekaj več počitka in lahko zaključiš trening pri 80 %. Ni vsak dan namenjen podiranju rekordov. Ne pozabi: dva koraka naprej enega nazaj. Velja marsikje v življenju – tudi v fitnesu.

 #10 Ne treniraj kot bodibilder, če nisi bodibilder 

V ponedeljek prsi & triceps, torek hrbet & biceps, v sreda prosto, v četrtek so na vrsti ramena in roke, v petek pa seveda noge. Bere se kot idealni program za oblikovanje telesa. A pojavi se težava … Danes je petek, a tebe ni v fitnesu. Še več – tudi prejšnji petek te ni bilo. Saj ti je jasno, kam merim, kajne?

Namesto »klasičnega« programa ti priporočam, da svoje treninge poimenuješ s črkami, torej A, B, C in D. Če na primer treninga D ne narediš v petek, ga opravi naslednjič, ko utegneš obiskati fitnes, pa naj bo to v ponedeljek ali sredo.

Greva še korak naprej. Pozabi na klasični deljeni program, ki je opisan zgoraj. Primeren je za zares disciplinirane ljudi, ki jim je fitnes drugi dom. Naj bo zate vsak dan trening za noge, roke in jedro. Verjemi, zate bo to učinkoviteje in rezultati bodo tu hitreje.
Prilagodi program treninga sebi in ne obratno, da se ti podrejaš sebi neprimernemu sistemu. Najboljši program je tisti, ki se ga boš držal v celoti.

#11 Delaj funkcionalne treninge

Je zelo dober razlog zakaj so mišice povezane tako kot so. Tam kjer se ena konča se druga začne. Zakaj? Narejene so zato, da bi delale skupaj ne samostojno. Uporabljaj jih tako!

How useful was this post?

Click on the star to rate it

As you found this post useful...

Follow me on social media!