Blog
  • Glavna stran
25
06
2017

Trenerjeve skrivnosti polnega urnika

Jeseni bom praznoval 5 let osebnega trenerstva in v tem času sem vodil več kot 7000 treningov. Kot vsak zelenec sem začel »z nule«, brez strank, in do danes dosegel poln urnik tudi v poletnih dneh, ko je v fitnesu navadno manj ljudi. To ni objava za petelinjenje in samohvalo. Napisal sem jo za svoje stranke, predvsem tiste, ki imajo tako kot jaz status samostojnega podjetnika. Iz svojih izkušenj sem izluščil deset pravil, ki so mi pomagale do polnega urnika. Če si frizer, lastnik gostinskega lokala, cvetličarne, avtopralnice ali kako drugače »sam svoj gospodar«, te vabim, da si vzameš nekaj minut za branje.

#1 Moraš se počutiti varno

Težko se je zaljubiti, medtem ko se potapljaš, in težko je biti kreativen, če te skrbijo neplačane položnice. Ko pogledam leta nazaj, se zavedam, da je varnost zelo pomembna za razvoj. Na svojih začetkih nisem imel za sabo »sponzorjev« in za pozitivno stanje na bančnem računu sem moral skrbeti sam. Dobro se spomnim dni, ko so bile številke rdeče … Marsikatero noč sem prebedel v skrbeh, ali bom zmožen poravnati mesečne stroške. Predstavljaj si, da bi lahko to zapravljeno energijo takrat vložil v boljše treninge. Vendarle sem vztrajal in obrestovalo se je. Poudaril bi še varnost okolja, v katerem delaš. Sam sem to začutil v fitnesu Fit City. Okrog mene so bili ljudje, ki so me podpirali, spodbujali, zaupali in mi pomagali uresničevati moje ideje. Ko se počutiš varno, možgani hitro preklopijo v višjo prestavo.

#2 Ko drugi objavljajo selfije, jaz delam

Moj načrt je bil, da bom treniral »na polno«, pri tem objavljal svoje fotografije, potencialne stranke bodo videle moj napredek in me poklicale, saj bodo želele enako. Sliši se kot smiselna reč, a praksa je bila povsem drugačna. Ne le, da nisem dobil veliko klicev, ampak sem bil tudi sam obremenjen: »Kakšno fotografijo naj posnamem? Kaj naj oblečem? Kaj naj počnem danes, saj vsak dan ne morem objavljati le iz fitnesa?« Ko sem končno objavil kakšno fotografijo, sem vsakih pet minut na telefonu preverjal, koliko všečkov se je nabralo in koliko neodgovorjenih klicev me čaka. »Ah, saj sem vedel – moral bi objaviti tisto drugo fotografijo, kjer so bolj poudarjeni bicepsi, ali pa dodati kak duhovit citat …«
Pozneje sem se odločil ta čas in energijo porabljati drugače. Več časa sem preživel s svojimi strankami, mnogo ur sem se posvečal učenju, pisanju člankov in pripravi brezplačnih treningov.

#3 Ko drugi mislijo, da že vse vedo, se jaz učim

Svet je poln ljudi, ki mislijo, da so (vedno) najpametnejši v prostoru. Niso pripravljeni poslušati drugih ali se izobraževati. Sam delam malo drugače. Redno berem, vsaj uro na dan. Če mi ne uspe med tednom, nadoknadim med vikendom. Večinoma krožim med knjigami za trening, prehrano in trženje. Tu poudarjam še eno stvar: Če bi se rad učil od drugih, se druži (tudi) z ljudmi, ki razmišljajo drugače kot ti.

#4 Če ne moreš biti prvi, ustvari nekaj novega

Ta točka spada v kategorijo trženja in je pomembno pravilo tega seznama. V začetku sem delal kot večina trenerjev: izvajal izključno individualne treninge, strankam neumorno štel ponovitve in se vmes z njimi pogovarjal še o tisoč in eni stvari. A ko si enak vsem drugim, se bodo ljudje raje odločili za nekoga starejšega, bolj izkušenega, z več znanja. Kot začetnik sem se sicer trudil, a so mnogi raje izbrali »preverjene« trenerje. Takrat sem se odločil biti drugačen. Ena od sprememb, ki sem jo uvedel, je bila vodenje treningov s pomočjo mobilne aplikacije, ki mi je omogočala, da sem treniral tri stranke hkrati, a še vedno enako kakovostno, kot če bi to počel 1-na-1. Spremenil sem tudi svoj način pripravljanja jedilnikov. Prenehal sem s pisanjem obrokov strankam vnaprej, ampak sem začel popravljati stvari za nazaj. Izhajal sem torej iz obstoječih jedilnikov strank in jim predlagal izboljšave, zamenjave ter sveže ideje.

#5 Poišči mentorja

Ko sem ocenil, da kakšen trener zares govori in dela pametne stvari ter lahko koristi mojemu napredku, sem pristopil do njega: »Te lahko nekaj vprašam? Res mi je všeč, kar delaš in kako delaš. Je kakšna možnost, da mi malo razložiš, kako si do tega prišel?« Zdaj bi mi rekel: »Pa daj, Haris, no, v Sloveniji živiš, nihče ti ne bo izdal svojih skrivnosti.« A moja izkušnja je k sreči nekoliko drugačna. Vsi po vrsti so mi povedali veliko pametnih stvari in to navadno zelo ugodno. Verjamem, da so cenili nekoga, ki je imel željo po znanju, »pobožalo« je njihov ego, hkrati pa so se zavedali, da če bodo še naprej delali tako dobro in strastno, zanje konkurenca ne obstaja.

#6 Naredi program za 1000 € in ga nato prodaj za 100 €

Ko pride do prodaje, je moja »taktika« zelo enostavna. Če želiš nekaj prodati za 100 €, potem ustvari izdelek oz. storitev z 10-krat večjo vrednostjo. Kar želim poudariti je dodajanje vrednosti izdelku. Nehaj se ukvarjati s cenami in popusti. Namesto tega se osredotoči na to, kako boš izboljšal sam izdelek. Svojim strankam tako računam le treninge, v resnici pa dobijo veliko več. Pomagam jim urediti prehrano, sestavim jim treninge, ki jih nato izvajajo doma ali na dopustu, motiviram jih, naučim, kako se pravilno meriti in spremljati napredek in rad jim podarim elastike, valjčke ter uteži za samostojne treninge. Ko potencialna stranka vidi to celostno storitev, ji uide: »Pa saj to je pa poceni!« Če ti uspe to, ne bo skrbi za nove in obstoječe stranke.

#7 Investiraj vase

»Hej, pridi k meni na trening. Vloži 15 ur svojega časa in nekaj evrov in obljubim ti, da se ti bo izplačalo.« Sliši se kot investicija. Ne morem prepričevati drugih, da investirajo, če nisem tudi sam pripravljen narediti enako. Zaradi tega redno vlagam v izobraževanja, licence, opremo za trening, promocijske materiale in – kave. Tako je, do zdaj sem spil že mnogo kav s svojimi rednimi in potencialnimi strankami.

#8 Rast mora biti organska

Otrok shodi, ko je pripravljen. Sprva se plazi po vseh štirih, zatem se počasi postavi na noge. Najprej potrebuje pomoč stene ali kavča, potem »preklopi« v samostojno hojo. Verjamem, da bi tako moralo biti tudi v vsakem poslu. Težko boš na primer »online« trener, če pred tem nisi nikoli izvajal individualnih treningov. Tudi sam sem začel z individualnimi treningi in po enem letu, ko sem čutil, da jih obvladam do te mere, da me stranka vsaj polovico časa med vadbo ne potrebuje več, sem jih nadgradil v treninge v paru. Sprva so bili to treningi dveh podobnih si posameznikov (po starosti, konstituciji in ciljih), zatem pa sem začel trenirati tudi po dve osebi z različnimi cilji. Nato sem dodal še enega člana in začel s svojimi prepoznavnimi treningi 3-na-1. Tudi te sem nadgrajeval: najprej so tako trenirali le izkušeni člani, zatem sem postopoma dodajal nove člane.

#9 Nauči se biti drugačen

Ko me kdo vpraša: »V čem si pa ti drugačen od drugih trenerjev,« mu odgovorim kar z vprašanjem: »Koliko časa imaš, da ti vse naštejem?« Šalo na stran, kajti to zna biti precej pomembna lastnost vsakega podjetnika. Skoraj vedno namreč prej opazimo drugačnost kot vsakdanjost. Drugačnost tudi povzroči, da se nekateri ljudje najdejo v tvoji filozofiji in potem čutijo pripadnost. In če opravljaš delo, podobno mojemu,kjer si vsakodnevno z ljudmi, je to, kot da bi zadel na loteriji. Treniram ljudi, ki so mi podobni, ki verjamejo v enake vrednote življenja kot jaz in s katerimi gremo proti podobnim ciljem, naši treningi pa so poleg tega polni smeha, saj v tem tudi uživamo. Zato pogosto rečem, da je trening zabavni del vsake preobrazbe. Drugačnost pa ima tudi drugo plat, saj nekaterim zaradi tega morda ne boš všeč. A to je v redu. Vseh nikoli ne zadovoljiš. Tega se nikoli nisem bal in tudi ti se poskusi otresti tovrstnih skrbi.

#10 Ni vse v tem, koliko veš, pomembno je tudi, koliko ti je mar

Zame je to najpomembnejša stvar, ki se jo le stežka priučiš. Menim, da smo s tem rojeni oz. je tak naš karakter. Odlično je, da veš vse o svojem poslu, a ljudje cenijo, da ti je tudi mar. In moje stranke dobro vedo, koliko mi pomeni, ko dosežejo želeno številko na tehtnici, pri počepu ali teku. Takrat slavim zaradi njih in zaradi sebe. Zaradi njih, ker so dosegle, kar so si zadale na začetku, in zaradi sebe, ker vem, da sem na dobri poti, da postanem še boljši trener.

To je za danes vse. 10 kratkih pravil, ki so mi pomagale do polnega urnika. Seveda je podrobnosti še več in jih bom delil s tabo prihodnjič. Če se ti zdi članek uporaben, bom vesel tvojega komentarja, všečka ali delitve naprej.

Uživaj v nedelji.

How useful was this post?

Click on the star to rate it

As you found this post useful...

Follow me on social media!

avtor: Haris Kajtezovic